Sınav Senesi Sosyal Medya Hesapları Kapatılmalı mı?

sınav senesi sosyal medya kullanımı

Sosyal medya hayatımızın neredeyse merkezinde alıyor. Boş vakitlerimizi değerlendirmek için sık sık müracaat ettiğimiz sosyal medya için kimi zaman özellikle boş vakit de yaratıyoruz. Durum böyle olunca farkında olmadan günün önemli bir kısmını bu platformlarda geçiriyoruz. Peki, sınav senesi sosyal medya kullanılmalı mı?

Hem dünyada hem de ülkemizde sosyal medya kullanım yaşı ilkokula başlama yaşından daha düşük. Hemen hemen her bireyin minimum bir sosyal medya hesabı var. Kimileri tarafından iş için ve bilinçli bir şekilde kullanılan sosyal medya sosyal medya platformları, bazı kişiler için sorun teşkil edebiliyor. Bu konuda bireyin içerisinde bulunduğu durum, oldukça büyük bir öneme sahip oluyor. Bireysel olarak sosyal medya platformlarının kişileri nasıl etkileyebileceğini mercek altına alalım. Örneğin, sınav dönemi gelmiş bir öğrenci.

Hayatımızın büyük bir çoğunluğu çocukluk yaşlarımızdan itibaren sınavlara hazırlanmak ile geçiyor. Telafi olan sınavlar olduğu kadar, üniversite ya da liseye giriş sınavı gibi telafisi kısa sürede mümkün olmayan sınavlarda var. Böyle bir sınav dönemine girmiş bir öğrenci için sosyal medya ne demek?

Sınav dönemi yaklaştığında öğrencilerin kafasında bir soru işareti oluşmaya başlıyor. Bir hedefi olan öğrenci kendine ‘Acaba sosyal medya hesabımı kapatmalı mıyım?’ diye soruyor. Peki, bunun keskin bir cevabı var mı? Aslına bakarsanız yok. Bu tamamen kişinin bilincine ve farklındalığına göre değişiyor.

Sınav senesi sosyal medya kullanmak öğrencileri nasıl etkiler?

Yapılan araştırmalar sosyal medya hesaplarının öğrencileri olumsuz yönde etkilediğine işaret ediyor. Bu olumsuz yönlerin başında tabii ki dikkat dağınıklığı yer alıyor.  Sonrasında ise sosyal medya platformlarının kişilerdeki kaygı bozukluklarını tetiklemesi. Bu çıkarımlar kesinlikle doğru olsa da tüm suçu tamamen bu platformlara yıkmak yanlış.

İlk olarak öğrencinin sosyal medyayı bir engel olarak görmemesi gerekiyor. Bunun da yolu sosyal medyayı gereğinden fazla önemsememekten geçiyor. Sosyal medya, yeni yeni alıştığımız, yeni dünyamız. Ancak her şeyimiz değil. Ona bir vakit geçirme aracı olarak yaklaştığımız takdirde, zihnimizden onun bir engel olduğu düşüncesini atabiliriz. Aksi durumda, sosyal medya hesaplarını kapatan bir öğrenci de sosyal medya hesaplarını düşünmeye devam ederek vaktini verimsiz bir şekilde harcayabilir.

Bir diğer önemli nokta ise sosyal medyayı motivasyon aracı olarak kullanmak. Öğrenci bu platformlarda, dersleriyle ilgili paylaşımlar yaparak kendini daha motive hissedebilir.

Özetleyecek olursak, sosyal medya hesaplarımı kapatmalı mıyım? Sorusunun yanıtı temelde bireyden geçiyor. Sorunun yanıtının evet ya da hayır olması tamamen kişinin sosyal medyaya nasıl baktığı ile alakalı. Ancak, hayatının merkezine sosyal medyayı oturtmuş ve ondan kopmakta zorlanan öğrencilerin, hesaplarını kapatsalar bile akıllarının bu mecralarda kaldığını kabul etmek gerekiyor. Yani, ilk olarak kişinin sosyal medyaya bakışını gözden geçirmesi ve kullanım alışkanlıklarını düzene sokması gerekiyor.

3 Yorum

  1. Hasne şeyhdip

    Öğrenciler bazıları çalışkan bazıları tembeldir.
    Lütfen çalışkan olalım

  2. Hasne şeyhdip

    Lütfen çalışkan olalım sevgili arkadaşlar

  3. Hasne şeyhdip

    Sınavları yapalım arkadaşlar

Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *