Geri Dönüşü Yok: Zamanı Verimli Kullanmak

zamanı verimli kullanmak

Zaman hepimizin en değerli varlığıdır ve bunu en iyi şekilde kullanabilmek bizim elimizde. Ancak düşündüğümüzde birçok farklı konu için gereksiz vakit harcadığımızı görüyoruz. Özellikle teknolojiyle içli dışlı yaşamak da bunu tetikliyor. Aslında bazı tüyolar ile birlikte zamanımızı daha verimli bir şekilde kullanabilmemiz mümkün. Biz de bu yazımızda zamanı verimli kullanmak için derlediğimiz bazı tüyoları sizlerle paylaşıyoruz.

Zamanı Verimli Kullanmak İçin Tavsiyeler

En Önemlisi: Gereksiz Düşüncelere Kapılmayın

Hepimiz ara sıra gereksiz bir boşluğa düşer ve düşünmememiz gereken bazı şeyleri çok fazla düşünürüz. Gerek gün içerisinde yaşadığımız bir olay, gerekse birinin söylediği bir söz. Aslında bunların her biri hayatımızın küçük bir kısmında gerçekleşmiş olsa da sandığımızdan daha fazla zaman kaybettirir. 

Bazen durup uzun süreler boyunca düşünürüz. Oysa ki bu zamanımızı harcayan en gereksiz konulardan biridir. Bu bağlamda çok fazla düşünmek yerine harekete geçmelisiniz. Gereksiz düşüncelerin vaktinizi çalmasına izin vermeyin. Özellikle sınav döneminde “Başarabilecek miyim?” gibi sorular üzerine düşünmek yerine bu süreyi gerçekten başarmak için kullanabilirsiniz.

Sakının: Ertelemeyin

Çağımızın en büyük hastalıklarından biri, ertelemek. “5 dakika sonra başlayacağım”, “Yarın yaparım” ve daha fazlası. Ertelemek; zamanı boşa harcamamızın başlıca sebepleri arasında yer alıyor. 

Erteleyerek zaman kazandığımızı düşünsek de bu durum zaman kaybı yaşamamıza sebep olur. Bunun önüne geçmek zor gibi gözükebilir. Fakat bir işi ertelemeden bitirmenin keyfini düşünerek bunun önüne geçebilirsiniz. “Bir işi ertelemeden bitirmek” kulağa çok hoş gelmiyor mu? Bunu uyguladığınızda size daha hoş gelecektir. Birazdan başlarım dediğiniz bir konu testi yanıbaşınızdaysa ertelemeden başlayabilirsiniz.

Ayrıca Okuyun: Başarı İçin İlham Verecek Motivasyon Filmleri

Planlı İlerleyin

Zamanı verimli kullanmanın bir diğer yolu da planlı olmaktır. Özellikle yoğun çalışma döneminde planlı çalışmak, işlerinizi epey bir kolaylaştıracak. Böylece hem kendinize daha fazla zaman ayırabilir, hem de işlerinizi vaktinde yetiştirebilirsiniz.

Plan yapmanın ilk aşamalarından biri, önceliklerinizi iyi bir şekilde belirleyebilmektir. İlk olarak işlerinizi öncelik sırasına göre sıralandırın. Ardından öncelikli işlerinizi baz alarak kendinize günlük bir plan hazırlayın. Ayrıca plan hazırlarken önemli işleriniz için günün en verimli saatlerini kullanmanızı tavsiye ederiz. Örneğin bir öğrenci için sabah vakitleri, önemli konuları çalışmak için uygun saatlerdir.

Tüm işlerinizi planladıktan sonra normalden daha fazla boş zamanınız kalacak. Bu zamanı da kendinize ayırıp eğlenebilir ve kendinizi farklı konularda geliştirebilirsiniz. YKS’ye çalışırken ise Pakodemy ile çalışma planı hazırlayabilirsiniz. Otomatik güncellenen çalışma planı ile üniversite yolunda boşa vakit kaybetmeden ilerleyebilirsiniz.

Uyku Düzenine Dikkat Edin

Uyku düzenimiz, günlük yaşantımızdan sağlığımıza kadar birçok konuda etkisini gösteriyor. Zamanı verimli kullanmak için de dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Uyku saatleri güzel bir şekilde ayarlandığı sürece daha fazla zaman kazanabilir ve zamanınızı daha iyi yönetebilirsiniz. Çünkü uykunuzu aldığınız sürece daha dinç olabilirsiniz. Dolayısıyla çalışma zamanlarınızı bu şekilde organize ederek daha iyi ve daha hızlı bir şekilde işlerinizi halledebilirsiniz. 

Verimli uyku için, sabit saatler belirlemenizde fayda var. Örneğin 22:00 ila 7:00 arasında uyumayı kendinize şart koşabilirsiniz. Belirli saatler aralığında ve belirli bir süre uyumak, sizi daha dinç hale getirebilir. Böylece gününüzü daha verimli geçirebilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Ebru

    Merhabalar,

    Zaman hepimiz için en değerli kaynaklardan biri. Hem günlük hayatta hem de çalışma hayatında, zamanı verimli kullanmak, işlerimizi yoluna koymak istiyoruz. Ancak pek çoğumuz ‘zamanın bize yetmemesinden’ yakınıyoruz. Zamanımızı verimli kullanmak için ”Eisenhower Matrisi” hakkında yazdığım yazımı izniniz olursa sizinle de paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/etkili-zaman-yonetimi-Icin-eisenhower-matrisi

    Keyifli okumalar dilerim, sağlıcakla kalın.
    http://www.ebrubektasoglu.com

Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *