Müziğin Gücü: Müzik ve Ruh Hali

müzik ve ruh hali

Binlerce yıldır bilinen bir gerçek var: Müzik zihinsel sağlığımız için oldukça faydalı. Platon’dan Konfüçyüs’e kadar farklı filozoflar söylemlerinde sürekli olarak müziğin etkisinden bahseder. Krallar, stresten uzaklaşmak için müzikten faydalanır. Askeri gruplar, güven ve cesaret toplamak için gerekli gücü müzikten alır. Spor etkinliklerinde coşku uyandırmak için iş yine müziğe düşer. Okulda alfabeyi öğrenmek için müziğe başvurulur. Alışveriş merkezlerinde tüketiciyi cezbetmek ve mağazada tutabilmek için yine müzik ön plana çıkar. Diş hekimleri hastalarını sakinleştirmek için muayenehanede müzik çalar. Bu örnekleri daha fazla uzatmak mümkün. Ancak hepsinin sonucunda gördüğünüz gibi müzik ve ruh hali her zaman iç içedir. 

Ayrıca Okuyun: Müziğin Gücü: Müzik ve Sağlık

Her bir birey farklı karaktere sahip olduğu için farklı müzik zevkleri ve tercihleri olması da aslında şaşırtıcı değil. Fakat, bu farklılıklara rağmen müziğe ortak tepkiler verdiğimizi kabul edelim. Bebekler ninni sever. Anne şarkısı her zaman rahatlatıcıdır. Bunun için yapılan çalışmalar da vardır.

Müzik ve Ruh Hali Arasındaki Bağlantı Nedir? 

144 yetişkin ve gencin katıldığı çalışmada, ekibe 4 farklı müzik dinletilir. Grunge müzik hemen hepsinde düşmanlık, hüzün ve gerginlik gibi duyguları harekete geçirir. Üniversite öğrencileri ile yapılan bir başka çalışmada ise öğrencilerin hepsi pop, rock, oldies ve klasik müziğin kendilerini daha mutlu ve iyimser hissettirdiği konusunda hemfikir olur.

Müzik ve ruh hali başta da dediğimiz gibi her zaman iç içedir. Birçok kişi tanıdık müziği her zaman için rahatlatıcı ve sakinleştirici bulur. Aslında müzik kaygıyı azaltmada önemli bir araçtır. Bu yüzden hastanelerde çoğu kez müziğe başvurulur. Müzik yaşlılarda, yeni anneler ve çocuklarda anksiyetenin azaltılmasına yardımcı olur. Endişeleri ortadan kaldırır ve ruh halini iyileştirir. Her türlü rahatlatıcı şarkı, sakin ruh halinin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Siz de bu tarz müzikleri ders aralarında dinleyerek sakinleşebilirsiniz.

Depresyon ve müzik ilişkisi ile ilgili yapılmış birçok araştırma var. Bu araştırmalara göre müzik terapisi, yalnızca depresyon teşhisi konmuş hastalara değil her insanın ruhuna iyi geliyor. Müzik, kanser gibi önemli hastalıkları olan hastalara bile yardımcı oluyor. 

Müzik ruh haline öylesine iyi gelirken, birçok insan uykuya dalmak için de müzikten faydalanır. Aynı şekilde kişiler uyanmak için de müziğe başvurur. Uyanırken dinlenecek olan hızlı tempolu müzikler sizi güne hazırlar. 

Antik çağlardan beri bazı müzik türlerinin stresi gidermeye yardımcı olduğu da bilinir. Sakin fon müziği o aşamada oldukça önemlidir. Ancak yine bu durum kişiden kişiye farklılık gösterir. Yaşlılar için sakin müzikler stresi azaltırken, ebebeynleriyle sorunları olan bir genç yüksek ses seviyelerinde müzik dinleyerek stres atabilir. Siz de YKS’ye hazırlığın stresli dönemlerinde sizi iyi hissettiren müzikler dinleyebilirsiniz. Böylece bu zor yolda müziğin gücünden faydalanabilirsiniz.  

Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *