Dizi İzlerken Beyninizde Neler Oluyor?

dizi izlerken beyninizde

Yoğun ve yorucu geçen bir günün ardından eve geldiniz ve televizyonun karşısına geçtiniz. En sevdiğiniz dizinin yeni bölümü yayınlanmış ya da dünden kalan dizinize devam edeceksiniz. Gece yarısına kadar izlemekten bıkmayacağınız diziniz ve siz. Peki, siz dizi izlerken beyninizde neler oluyor hiç düşündünüz mü? Hemen başlarken şunu söyleyelim, eğer gece yarısına kadar izleme eğilimindeyseniz hiç düşünmeden bunu gerçekleştirin!

Hemen hemen hepimizin başına gelmiştir. Tüm bölümleri yayınlanan bir diziye başladığımızda ardı ardında bölümleri sıralayıveririz. Tek bir oturuşta bir sezonu bitirmek hiç de zor değil. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ortalama bir Amerikalı bir diziye günde yaklaşık 2,7 saat harcıyor. Bu durum ülkemizde de pek farklı değil.

Bir Netflix araştırmasına göre, kullanıcıların yüzde 61’i bir oturuşta 2 ile 6 arasında dizi bölümü izliyor. Bir diğer araştırma ise Netflix kullanıcılarının ortalama bir haftada bir sezon dizi bitirdiğini ortaya koyuyor. 

Dizilerle ilgili çok daha fazla istastistik bulmak mümkün ve hemen hemen hepsinin sonucunda dizi izlemeyi çok sevdiğimiz çıkıyor. Peki ama dizi izlerken beynimizde neler oluyor?

Klinik psikolog Dr. Renee Carr tarafından yapılan çalışmaya göre, kişi en sevdiği diziyi izlerken beyni sürekli olarak dopamin üretiyor ve yine beyni bunu uyuşturucu benzeri bir deneyim olarak algılıyor. Dopamin isimli kimyasal ödüllendirilme hissi doğuruyor ve beyin bu aktivitenin sürekli olarak devam etmesi istiyor. Buna beynin bedenle iletişim kurma hâli de diyebiliriz. 

İnsan vücudu zevk konusunda ayrım yapmıyor. Dopamin üretilen her türlü faaliyet bir süre sonra bağımlılık yaratıyor. Belki de bir diziye bağlanmanızın temel sebebi budur?

Dizi İzlerken Beyninizde Farklı Bir Hayat Yaşıyorsunuz

Kaliforniya’daki Laguna Aile Sağlığı Merkezi’nde çalışan psikiyatrist Gayani DeSilva da diziler ve beyin arasındaki ilgi çekici ilişkiye değiniyor. DeSilva’nın söylediklerine göre, insan beyni tüm deneyimleri kodluyor. Televizyonda izlenen bir dizide yaşanan olayları aslında beyin kendi deneyimliyormuş gibi hissediyor. Bunu kitap okurken, kendinizi o kişinin yerine koyup hayaller kurmak gibi düşünebilirsiniz. 

Ayrıca Okuyun: Müziğin Gücü: Müzik ve Sağlık

DeSilva’ya göre karakterlerle oluşturulan bağ, gerçek bir deneyim yaşamamızın önünü açıyor. 

Sonuç olarak, uzmanlar dizilerin mutlulukla ilişkisi olduğunda her ne kadar hem fikir olsa da arada sosyalleşmenin ve bu dizilerden uzaklaşmak gerektiğinin altını da ısrarla çiziyor. 

Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *