Müziğin Gücü: Müzik Sağlık İle Ne Kadar İlişkili?

müzik sağlık

Amerikalı müzisyen Billy Joel’in de dediği gibi ‘Müziğin kendiliğinden iyileştirici bir etkisi var.’ Bu ifadenin tüm insanlık için doğru olduğunu söyleyebiliriz. Müzik hepimize dokunan ortak dillerimizden biri. Hangi kültürden olursak olalım, hepimiz müziği seviyoruz ve ortak bir paydada buluşuyoruz. Araştırmalar da müziğin bu evresel bağının sağlığa olan etkisini ortaya koyuyor. Müzik sağlık ile ne kadar ilişkili?

Müzik-sağlık ilişkisi aslında tahmin ettiğimizden çok daha sıkı. Hepimizin, duyduğunda duygusal anılarını canlandıran en az bir şarkısı vardır. Örneğin, düğünde ilk dansın yapıldığı şarkı ya da ayrılık acısı çekerken dinlenilen şarkı. Bunlar hiçbir zaman unutulmaz. 

Amerikan Müzik Terapisi Derneği danışmanlarından Barbara Else verdiği bir röportajda, bireylerin müzikle çok derin bağlantısı olduğuna dikkat çekmiştir. Bunun sebebinin ise beyinde ve vücutta müzikle kurulan bir kablo bağlantısı olduğunu söylemiştir.

Ayrıca Okuyun: Müziğin Gücü: Müzik ve Ruh Hali

Müziğin ritim ve melodi gibi temel unsurları aslında fizyolojimizde yankı buluyor. Müzikle olan bu derin bağlantımızı göz önüne aldığımızda, yapılan sayısız araştırmanın müziğin zihinsel sağlığımıza fayda sağladığını görmek çok da şaşırtıcı değil. Kanada’nın McGill Üniversitesi’nde 2011 yılında yapılan araştırmaya göre, müzik dinlemek beyinde üretilen dopamin miktarını artırıyor. Depresyon tedavisinde kullanılan bu maddenin ruh halini iyileştirici bir etkisi var. 

2015 yılında The Lancet Psychiatry tarafından yayınlanan bir rapor ise hip-hop müzik dinlemeyi öneriyor. Çünkü, bu müzik tarzı bireylerin zihin sağlığı bozukluklarını anlamalarına yardımcı oluyor. 

Araştırmaların bu seviyeye gelmesi, müziğin sağlık için ne kadar önemli olduğunu defalarca ispat ediyor. Hatta öyle ki artık sağlık uzmanları müzik terapisinin sağlık hizmetlerinde daha geniş yer bulmasını istiyor. 

Son olarak, müziğin ağrı ve kaygıyı azaltabileceği de çalışmalarla ortaya konmuş durumda. Yine 2015 yılında Brunel Üniversitesi tarafından İngiltere’de yapılan bir çalışma, ameliyat geçirmiş hastalarının ağrılarının müzik dinleyerek azaldığını ortaya koydu. Müzik dinleyenlerle dinlemeyenlerin karşılaştırıldığı araştırmada, müzik dinleyenlerin daha az ağrı ve endişe hissettiği tespit edildi. Bu araştırmadan yola çıkarak; sık sık müzik dineyen öğrencilerin sınav kaygısının azalacağı da öngörülebilir.

Yazımızı Bob Marley’in müzikle ilgili söylediği oldukça etkileyici bir sözle sonlandıralım. 

“Müzikle ilgili güzel bir şey, sana vurduğunda acı hissetmiyorsun”

Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *