Z Kuşağı Kağıt Tüketimini Bitiriyor mu?

On binlerce yıldır yaşadığımız yeryüzünde denizler, ormanlar başta olmak üzere tüm bu canlı çeşitliliğini kendi yaşamımız için kullanıyoruz. Sonsuz gibi görünen kaynakların zarar görmesi sonucunda artık geleceğimize dair endişe duymaya başladık. Dünya tarihinde belki de ilk kez bir kuşak, geleceği için endişelerini bu kadar yüksek sesle dile getiriyor. 2000 sonrasında doğan nesil, Greta Thunberg’in başlattığı eylemleri her ülkeye yaymış durumda. BM İklim Konferansı’nda iklim krizi hakkında şirketlere meydan okuyan konuşmanın Twitter’da viral olması ile tüm dünya artık bu tehlikenin farkında. Çok tüketiyoruz ve tükettiğimizi geri dönüştürmüyoruz. 

Çok tüketiyoruz ve tükettiğimizi geri dönüştürmüyoruz.

Neden Bu Kadar Kağıt Tüketiyoruz?

Şirketlerin atıkları, bireysel plastik kullanımı derken gözden kaçan bir konu ise kağıt kullanımı. Kağıt hamuru ve kağıt endüstrisi dünyanın en büyük 5. enerji tüketim kaynağı olarak biliniyor. Dünyadaki oksijen dengesini sağlayan ve yeryüzünde sıcaklığı dengede tutan ağaçlar, her yıl farklı ihtiyaçlar nedeniyle kesiliyor. Özellikle ofislerde ve eğitim alanında kağıt tüketimi hız kesmeden devam ediyor. Son 40 yılda %400 artan kağıt tüketimi, ağaçların geleceğini tehdit ediyor. Dünya üzerindeki bilginin çok büyük çoğunluğu hala kağıt üzerinde tutuluyor. Tüm dünyada tüketilen içeriğin büyük bölümü dijitale taşınırken basılı içerikler de yavaş yavaş bundan faydalanmaya başladı. Fakat bu dönüşüm hala yeterli düzeyde değil. Peki geleceği hakkında endişelenen bizler, yoğun kağıt tüketimi hakkında ne yapabiliriz?

Ülkemizde ve dünyada tüketim artsa da gündelik yaşamın dönüşmesi ile tüketim şekli değişebiliyor. Eskiden her gün yüz binlerce kişi tarafından okunan haberler artık web sitelerinden ve Twitter’dan takip ediliyor. Romanlar Kindle’dan okunuyor, e-kitaplar kullanılıyor. Türkiye’de gazete, dergi, kitap gibi yayınların web üzerinden takip edilme oranı giderek artıyor. Tüm bu basılı içeriklerin dijitalde tüketimi giderek artarken eğitim yayıncılığı yıllardır dijital gelişmelere ayak uyduramıyor. Eğitim yayıncılığında yıllardır basılı kitaplar kullanılmaya devam ediyor. Her yıl milyonlarca öğrencinin girdiği sınavlar için kullanılan test kitapları büyük bir kağıt tüketimine neden oluyor. Pakodemy uygulaması, yapay zekayı kullanarak tasarladığı özelliklerin yanı sıra sınavlara hazırlıkta kağıt tüketiminin de önüne geçiyor. 

Son 40 yılda %400 artan kağıt tüketimi, ağaçların geleceğini tehdit ediyor. Dünya üzerindeki bilginin çok büyük çoğunluğu hala kağıt üzerinde tutuluyor.

YKS’ye Hazırlıkta Dijital Soru Bankası Dönemi Başlıyor

Türkiye’de yalnızca 2019 yılında 2.5 milyon kişi TYT’ye girdi. Bunların birçoğu onlarca test kitabı kullanarak sınava hazırlandı. Sınava hazırlanan her öğrencinin yılda ortalama 30 soru bankası satın aldığını ve her soru bankasının ortalama 300 sayfadan oluştuğunu göz önüne aldığımızda tüketimin boyutu ortaya çıkıyor. TYT’ye hazırlanan bir kişi yalnızca kullandığı soru bankaları ile yılda ortalama 30 kg kağıt tüketiyor. İnternet kullanımının bu kadar arttığı bir dönemde bu tüketimi minimuma indirmek artık mümkün.

Çevresine önem veren ve dünyanın geleceği için endişe duyan bir neslin kağıt tüketimi konusunda da aynı hassasiyeti göstermesi beklenebilir. Bu hassasiyetin ortaya çıkmamasının sebebi ise öğrenciler değil! Müzik, kitap ve film gibi tüm içeriklerin dijitalde üretilip tüketildiği bir dönemde test kitaplarının hala kağıda basılması, öğrencileri bu şekilde bir tüketime yönlendiriyor-du. 2020 yılında sınava girecek olanlar için bu zorunluluk artık değişiyor. Her şeyin cep telefonu ve tabletlerle halledilebildiği bir dönemde, test kitapları da artık mobil cihazlarda kullanılıyor. Siz de dijital YKS kaynakları kullanarak sınava hazırlanma deneyimini mobile taşıyabilirsiniz.

Pakodemy, popüler yayınevlerinin soru bankalarını aylık 19.90₺ gibi bir ücret ile YKS’ye hazırlananlara sunuyor. Üstelik bunu yaparken, istediğiniz yayınevinden daha fazla soru görmenize imkan sağlayan seçenekler de sunuyor. Hayatın her alanında teknolojinin kolaylıklarını kullandığımız bir dönemde siz de Pakodemy indirin, hem sınava en iyi şekilde hazırlanın hem de kağıt kullanımını sıfırlayın.

Bir Yorum

  1. Burak

    Önemli bir noktaya parmak basılmış. Tebrikler…

Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *