YKS’ye nasıl hazırlanılır? YKS yolunda kazandıran 7 tüyo

YKS 2020 için hazırlanırken tek ihtiyacın olan kendine güvenmek ve istikrarlı bir çalışma planına sahip olmak… Verimli ve uygulaması kolay YKS tüyoları ile sınava etkili şekilde hazırlanabilir, başarıya ulaşma yolunda sağlam adımlar atabilirsin.

Yapabileceğinin En İyisini Yapmaya Odaklan

Üniversiteye hazırlanırken yapılacak en büyük hata kendini başkası ile kıyaslamaktır. Herkesin aynı başarıyı göstermesinin mümkün olmadığını, ama herkesin doğru ve planlı çalışarak yapabileceğinin en iyisini elde edebileceğini unutma. Önemli olan var olanla yetinmek değil, daha iyisini yapabileceğine inanmaktır. Bu inanç ve motivasyonla çalışırsan her gün bir öncekinden daha iyi olduğunu hissetmeye başlayacak ve sonunda kat ettiğin yolun gerçekten ne kadar fazla olduğuna inanmakta zorlanacaksın. Başarmak için anahtar cümle; kendine başkalarını değil sadece kendini rakip olarak gör!

Çalışma Planını Küçük Parçalara Böl

İyi ve gerçekçi çalışma planları hedefe doğru giden ok gibidir; ancak tam aksine karmaşık, gerçek dışı hedefleri olan bir plan da kâbus olabilir. YKS için temel konulardaki eksiklerine öncelik vermeli ve onları halletmeden daha üst düzey konulara geçiş yapmamaya özen göstermelisin. Özellikle Matematik ve Fen gibi sayısal alanlarda temel konuları atlarsan ilerleyen konularda sıkıntı çekebilirsin. Ayrıca temel eksikliklerin üstesinden tek tek gelmek motivasyonuna olumlu katkı yapar, planlı ders çalışmak verimini hissedilir derecede artırır. Çalışma saatlerini nasıl planlayacağını bilmiyorsan Pakodemy’nin kişisel hedefine göre hazırladığı ders çalışma programlarından yararlanabilirsin.

Rutinini Kendine Göre Oluştur

Zamanla ilgili en önemli şey; onun sana uyacak olması değil, senin kendini ona göre ayarlamak zorunda olduğun gerçeğidir. Alışkanlık kazanmamış hiç kimse sabahın erken saatlerinde uykusundan kalkmak istemez, ancak bunu alışkanlık haline getirenler için durum çok farklıdır. Günlük hayat rutini ve çalışma planının birbiri ile uyumlu olması daha az zamanda daha çok ve verimli ders çalışma demektir. Aynı zamanda günlük hayat akışı içerisinde neyi, nerede, ne zaman yapacağını bilmek zaman kazanmak ve yapacağın işlere odaklanmak anlamında da büyük önem taşıyacaktır. Bu anlamda rutin oluşturmak ve onu uygulamak için Pakodemy uygulamasının plan uygulama yeteneklerinden de yararlanabilirsin.

Ayrıca okuyabilirsiniz: Zamanı Verimli Kullanmak

Kendine ve Hobilerine Zaman Ayır

YKS sürecinde TYT ve AYT testleri her ne kadar zorlayıcı olsa da hayatın sadece sınavdan ibaret olmadığını ve her ne olursa olsun yeniden deneme şansın olduğunu unutmamalısın. Bu sebeple çalışma planını hazırlarken kendine ders aralarında küçük hediyeler vermeyi ihmal etme. Haftanın bir gününü ise mutlaka hobine veya farklı aktivitelere ayırarak dolu dolu geçirmeyi ve hatta mümkünse spor yapmayı es geçme. Farklı bir dönemden geçiyor olsan da her an her şeyi yapabilecek bir robot olmadığını mutlaka hatırlamalısın. Hem fiziksel hem psikolojik hem de mental olarak zinde olman için kendine zaman ayırman ve mümkünse spor yapman önemli, çünkü; “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.”

Beslenmene ve Sağlığına Dikkat Et

Yukarıda da belirttiğimiz gibi spor yapmak, hem zinde hissetmek hem de deşarj olmak için önemli bir etkinlik. Ayrıca saatlerce masa başında çalışmak ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebildiği gibi çalışma konforunu da etkiler. Bunun dışında iyi, düzenli ve tabii ki sağlıklı beslenmek de zihinsel ve fiziksel olarak daha verimli olmaya ve derslerine odaklanmana büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Teknolojinin ve İnternetin Gücünden Faydalan

Görsel ve işitsel hafızamız genel olarak yazınsal hafızamızdan daha güçlü ve bugün internet sayesinde konu anlatımına ücretli ve ücretsiz olarak erişebildiğimiz pek çok kaynak halihazırda mevcut. Konu anlatımlı kitaplardan ders çalışmak, deneme ve testler çözmek kadar konu hakkında açıklayıcı ve akılda kalıcı videolu ders anlatımları izlemek de faydalı olabilir. Hatta görsel hafızan kuvvetli ise konu anlatımlı kitaplardan edindiğin bilgileri daha az zaman ve efor harcayarak videolardan bile elde edebilirsin. Bunların dışında her şeyin dijitalleştiği ve cebimize sığdığı dünyada mobil cihazlar üzerinden kolayca test ve deneme çözmeye yarayan Pakodemy uygulamasını da kullanabilirsin.

Mümkün Olduğunda Kitap Oku

Sayısal ağırlıklı çalışıyor olsan bile Temel Yeterlilik Testi’nde sosyal bilimlere ait sorular çözmek zorunda kalacaksın, bu sebeple de okuma ve okuduğunu anlama yeteneklerini geliştirmek için mümkün olduğunda kitap okuyabilirsin. Çalışma planın ister TYT konuları isterse de AYT konuları ağırlıklı olsun, kitap okumak sana her durumda avantaj sağlayacaktır. Kitap okumanın bir diğer faydası da bilgi ve kültürünü geliştirmenin yanı sıra soruları daha hızlı okuyup kavrayabilmeye ve dolayısıyla zamanla yarıştığın sınav sürecinde bir adım önde olmana yardımcı olmasıdır. 

Esasen üniversite sınavına iyi hazırlanmanın tek bir yolu yoktur. Tüm yöntemler içerisinde en önemli olanlar her zaman sabır, çalışma azmi, gerçekçi bir plan ve kaliteli bir zihin motivasyonudur. 

12 Yorum

  1. AYSEL GEDİK

    İçerik tam bizlere göre .Ve gerçekten önemli şeylerdi
    İyi ki okudum diyorum .

  2. Bircan

    Çalışma planını nasıl yapıyoruz acaba? ben görmedim de.

    • Pakodemy

      Merhaba,

      Görevler bölümüne plan önerisi ekledik. Bu şekilde önerilere bakarak hızlı plan oluşturabilirsiniz.

  3. Bircan

    Çalışma planını nasıl yapıyoruz acaba?

    • Pakodemy

      Merhaba,

      Görevler bölümüne plan önerisi ekledik. Bu şekilde önerilere bakarak hızlı plan oluşturabilirsiniz.

  4. Elif

    Güzeldi gerçekten kısa ve net

  5. Muhammed Kaya

    Oks #Pakodemy🤝🤝👍👍

  6. Liva

    Her yerde aynı şeyleri duyuyorum ama olmuyor ya sürekli plan yapıp değiştiriyorum olmuyor

    • Pakodemy

      Pakodemy ile 10 görev seçebilirsiniz.
      Görev öneri modülü ile çalışman gereken konular karşına gelir. Vakit kaybetmeden planını tamamlarsın.

  7. Emine Dağlı

    Çok güzel bilgiler en çokta her zaman kendimizi birileriyle kıyasalmamalıyız bu cümle her zam doğrudur Hedfler peşide her zaman olmalıyız

  8. gülistan siverek

    hey bu arad bugün ayın 14 ü nasıl oluyorda emine dağlı 16 ,pakodemy ayın 15 inde yorum yazmış oluyor.çünkü bugün ayın 14 ü.

  9. asher

    thanks…

Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *