Dershaneye gitmeden üniversite kazanmak mümkün mü?

Hayatımızın geri kalanını şekillendirecek olan üniversite yolunda her yolu denemeye hazırız. Aileler de YKS sürecinde maddi ve manevi alanlarda sınırlarını zorlamaya hazır. Öğrenciler olarak; özel ders, dershane, online videolar, soru bankaları, çözümlü kaynaklar, mobil uygulamalar derken birçok farklı kaynağa yöneliyoruz. Peki tüm bu olanakların hepsinden faydalanmaya çalışmak gerçekten mantıklı mı? Tüm bu kaynakların kendi içinde avantajları ve dezavantajları mevcut ve öğrencilerin bu aşamada kafalarında birçok soru işareti bulunuyor. Öğrencilerin cevabını merak ettiği, dershaneye gitmeden üniversite kazanmak mümkün mü sorusu da bunlardan biri.

Dershaneye Gitmenin Avantajları

Farklı kaynaklardan çalışmak kulağa çok avantajlı gelse de vaktin sınırlı olduğu da bir gerçek. Bu yüzden en çok vakit ve maddi kaynak ayrılan alanlardan olan dershanenin avantajlarını ve dezavantajlarını ortaya koymakta fayda var. Hayatın her alanında, karar alınması gereken konularda bir avantaj ve dezavantaj listesi çıkarmak oldukça işinize yarar. Gelin dershane konusu ile buna başlayalım.

1. Düzen ve Disiplin

TYT ve AYT çalışırken başarılı olmanız için sahip olunması gereken en temel becerilerden biri disiplin. Düzenli olarak ders çalışılan, konu öğrenilen ve soru çözülen bir mekanın hayatınızda yer etmesinde fayda var. Gideceğiniz günlerin, saatlerin, hangi hoca ile çalışacağınızın belli olması gibi. Dershaneler bu açıdan öğrencilere bir disiplin kazandırır. Tabi ki gidildiği sürece…

2. Başkalarının Durumunu Görme

YKS yolunda evde tek başına ilerleyen bir öğrenci ile dershanede çalışan bir öğrenci arasındaki diğer fark ise başkalarının durumunu görme şansıdır. YKS’ye hazırlanan yüzlerce öğrenci ile dolu olan dershaneler, size rakiplerinizin karşısında ne durumda olduğunuzu görme fırsatı verir. Tabi ki durumunuzu görüp ona göre tempoyu artırdığınız sürece…

3. Anlamadığın Soruyu Çözdürebilme

YKS kaynakları açısından zengin olan dershaneler size sık sık YKS denemeleri çözme fırsatı sunar. Bu denemelerde çözemediğiniz soruları hocalara sorabilmeniz de dershanelerin avantajları arasında yer alır. Tabi ki sorduğunuz sürece…

Dershaneye gitmek, doğru değerlendirilmediğinde YKS 2020 yolunda bir zaman kaybına dönüşebilir

Dershaneye Gitmenin Dezavantajları

Yukarıdaki maddelerde saydığımız gibi; avantajlar bunları kullanabildiğiniz sürece avantajdır. Eğer bunları kullanamayacaksanız sizin için daha mantıklı kaynaklar olduğuna emin olabilirsiniz. Yazının ilerleyen bölümlerinde bu alternatiflerden de bahsedeceğiz. Şimdi dershaneye gitmenin ne gibi dezavantajları olabileceğinden bahsedelim.

1. Zaman Yönetimi

Okuldan ya da evden dershaneye gidiş-geliş, dershane saatleri gibi konuları göz önüne aldığınızda dershane için ne kadar zaman harcadığınızı fark edebilirsiniz. İyi eğitim aldığınıza ve bu eğitimin işe yaradığına inanıyorsanız bu zamanın çok da önemi olamayabilir. Fakat “Dershaneye gitmek benim için bir zaman kaybı mı?” sorusunu mutlaka kendinize sormalısınız. Böylece daha verimli TYT ve AYT çalışma teknikleri ile dershaneye gitmeden üniversite kazanmak sizin için daha kolay hale gelir. Örneğin; Pakodemy uygulamasının seviyene göre algoritması sayesinde kolay sorular ile vakit kaybetmezsiniz.

2. Yüksek Maliyet

Dershane fiyatları hakkında araştırma yaptığınızda fiyatların 5 bin ila 15 bin arasında değiştiğini görebilirsiniz. Her ne kadar aileler eğitim harcamalarında cömert davransa da dershane fiyatları farklı dezavantajlara sebep olabiliyor. Özellikle ailesinin durumu iyi olmayan öğrenciler, ailesinin dershaneye verdiği para yüzünden YKS dönemi boyunca baskıyı daha yoğun hissediyor. Öğrenciler dershaneye alışamadığı ya da dershaneden yeterince faydalanamadığı zamanlarda ise dershane parası boşa harcanmış bir kaynak olarak kalıyor. Pakodemy uygulaması ile ayda 19.99 Lira’ya 130.000 soruya erişerek yeni dijital alternatiflerden faydalanabilirsiniz.

3. Eğitmen Yeterliliği

Anadolu’da ve büyük şehirlerde bazı dershaneler yüzlerce öğrenciye ev sahipliği yaparken bu öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar eğitmen barındıramıyorlar. Çözemediği soruları, anlamadığı konuları sormak isteyen öğrenciler ise bu yüzden dershaneden gerekli verimi alamıyorlar. Bu da öğrencilerin hem maddi kayıp yaşamasına hem de zaman kaybetmelerine neden oluyor.

Ayrıca okuyabilirsiniz: YKS’ye Nasıl Hazırlanılır? YKS Yolunda Kazandıran 7 Tüyo

Dershaneye Gitmeden Üniversite Kazanmak İçin Dijital Yöntemler

İnternet ile her alana erişimin arttığı bir dönemde eğitim de bundan nasibini alıyor. YKS kaynakları arasında dijital olanakların sayısı giderek artıyor. Bu durum evde üniversiteye hazırlanmak için daha fazla imkan anlamına geliyor. 

  • Dershaneye soru çözdürmek için mi gidiyorsunuz? Her geçen gün geliştirilen farklı uygulamalar ile bu sorunu daha hızlı ve daha uygun fiyatlara çözebilirsiniz.
  • Dershanede her dersin eğitmeni ile uyumlu olamayabilirsiniz. Fakat internette online eğitim veren eğitmenler arasından size uygun olanını seçebilirsiniz. Bunun için ücretsiz YouTube kanallarını ya da ücretli eğitim setlerini kullanabilirsiniz.
  • Dershaneler öğrencilere sunduğu soru bankası gibi kaynaklar ile tercih sebebi olabiliyor. Fakat fiyatları ve sunduğu kaynakları karşılaştırdığımızda ortaya dezavantajlı bir durum çıkabilir. Pakodemy gibi ayda yalnızca 19.99’a kullanabileceğiniz bir uygulama ile 130.000’i aşkın soruya dilediğiniz an erişebilirsiniz. 
  • Dershanelerdeki kaynaklar tek bir yayınevini kullanmanıza neden olabilir. Pakodemy uygulamasında ise popüler YKS yayınları arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Ayrıca bir yayınevinin Matematik sorularının daha iyi olduğunu düşünüyorsanız buna göre filtrelemeler de yapabilirsiniz.

Dershanenin avantajlarını dijital dünyaya aktarmış farklı programları ve web sitelerini kullanarak siz de daha uygun fiyatlar ile sınava evde hazırlanabilirsiniz. Pakodemy uygulamasını tabletinize ya da cep telefonunuza indirebilirsiniz. Üniversite yolunda şimdiden hepinize başarılar.

App Store’dan indirmek için tıkla.

Play Store’dan indirmek için tıkla 

2 Yorum

  1. Burcu

    Merhabalar sizin uygulamamızda indirdim inceledim yorumları da okudum merak ettiğim bir soru var ilk ayda 20 lira demişsiniz sonraki aylarda ne kadar bir artış oluyor merak ettim yardımcı olursanız sevinirim kullanmayı da düşünüyorum o yüzden bilgi verirseniz de iyi olur

    • Özgür Duman

      Selamlar Burcu. Ödediğin ücret sonraki aylarda değişmeyecek. Yani Pakodemy seni başarıya ulaştırana kadar ayda sadece 19.99 Lira ücret ile kullanabilirsin 🙂

Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *