Gelecek 10 yıl şekilleniyor: STEM ve Geleceğin Meslekleri

Her sene geleceğin meslekleri başlığıyla birçok haber yapılır. WhatsApp gruplarında paylaşılır, velilere anlatılır, öğrencilere aşılanır. Bu mesleklerden birçoğu gerçekten geleceği şekillendirirken bazılarının ise talihsiz birer öngörüden ibaret olduğu zamanla görülür. Bu talihsiz öngörülerin yaşanmasının sebebi ise uluslararası medyada yer alan “geleceğin meslekleri” haberlerinin sadece Amerika ve Avrupa’da geçerli olması. Bu yazıda ise hem ülkemizdeki şartlara hem de dünyadaki gelişmelere göre değerlendirilen geleceğin mesleklerini okuyacaksınız.

“Sen bi sırtını devlete daya evladım” denilen devri çoktan geçtik. Geçmeyen aileler varsa bu yazıyı salonda yüksek sesle okuyabilirsiniz. Önümüzde yeni bir 10 yıl var. Bu 10 yılı şekillendiren ise geçtiğimiz 10 yılın izleri. Hem dünyada hem de Türkiye’de 2010’lu yıllarda yaşananlar 2020’li yılları şekillendiriyor. Öğrencilerin, velilerin, yetkililerin ise bu gelişmeleri yakından takip etmesi gerekiyor. Geçtiğimiz 10 yılda yaşanan ve gelecek 10 yılı etkileyecek gelişmelere göz atalım:

  • Küresel iklim değişikliği
  • Akıllı makineler sayesinde değişen sistemler
  • Değişen boş zaman aktiviteleri
  • Değişen ortalama yaşam süresi

Geleceğin Meslekleri İçin: STEM ve STEM+A

Geçmişi Amerika’ya dayanan fakat yalnızca 7-8 yıldır konuşulan bu kavramlar, yukarıda saydığımız gelişmeler doğrultusunda oluştu. Geleceğe uzanmak isteyen tüm ülkelerin eğitim sisteminde kısa zamanda kendine yer buldu. STEM temel olarak; Science(bilim), Technology(teknoloji), Engineering(mühendislik), Mathematics(matematik) kavramlarının birbirinen ayrı öğretilmemesi gerektiğini vurguluyor.

STEM Nedir?

Aslında bu kavramın anaokulundan üniversiteye kadar eğitim yolunun her aşamasında uygulanması gerekiyor. Kavramı doğru zamanda doğru şekilde kullanabilen ülkeler birçok alanda geleceği şekillendiriyor. STEM programını merkeze alan eğitim sistemleri, süreç boyunca tüm bu eğitimleri birbirine entegre olarak veriyor. 

STEM bilim öğreniminde temel fen dersleri olan fizik, kimya, biyoloji gibi alanlar mühendislik eğitimleri ile birleştirilir. 

STEM teknoloji eğitimi ise teknoloji sınıflarının değişmesi ile mobil teknolojiler, 3 boyutlu yazıcı kullanımı, kodlama gibi öğrenimleri de içerir. 

STEM mühendislik eğitiminde geleceğe uzanan robotik ve elektronik öğrenimleri yer alır.

STEM matematik eğitiminde geleneksel matematik öğretilerine ek olarak mühendislik ve bilim ile örtüşen istatistik ve trigonometri gibi derslere ağırlık verilir.

STEM+A Nedir?

İnsanlar STEM eğitim sistemi ile geleceğin elektronik ve yazılımsal teknolojilerini yaratıyor. Fakat bu süreçte fen bilimleri ve matematik tek başına yeterli değil. İnsanlar ve yeni teknolojiler arasında anlamlı bir bağ olması için sanat ve tasarımın da bu süreçte yer alması gerekiyor. 

STEM+A sistemindeki +A da bu kavrama atıf yapan sanatı(art) ifade ediyor. Bu durum, robotik ve yazılıma karşı ilgisi ve yeteneği olmayan insanların da sanat ve yaratıcılık yoluyla geleceğin meslekleri arasında kendine bir yer bulmasına da yardımcı oluyor. Yaratıcılığı, tasarımı ve iletişimi doğru kurabilen, bu alanda eğitim almayı tercih eden öğrenciler de böylece geleceğe entegre oluyor. 

Bu da okunur: Dershaneye Gitmeden Üniversite Kazanmak

İşte Geleceğin Meslekleri

2000’li yıllara doğan Z nesli gelecekte yalnızca Türkiye’yi değil diğer ülkeleri de bir kariyer olanağı olarak görüyor. Bu yüzden biz de listeyi hazırlarken hem Türkiye’de hem de dünyada geleceğin meslekleri olarak görülen meslekleri listemize ekledik. STEM, STEM+A ve 2010’lu yılları etkileyen olayların ışığında artık 2020’den sonra geleceğin mesleklerini daha doğru tahmin edebiliriz. 


  • Güneş ve rüzgar gibi alanlarda çalışacak Temiz Enerji Mühendisliği
  • İletişim gibi alanlardan mezun Dijital İçerik Üreticileri
  • İstatistik gibi alanlarda uzman Data Analizcileri
  • Gelecekte farklı alanlarda kullanılacak olan Sivil ve ticari drone pilotluğu
  • Ziraat mühendisliği gibi alanlarda eğitimi verilen Organik Tarım Uzmanları
  • Önümüzdeki yıllarda da sıklıkla başvurulacak olan Marka Uzmanları
  • Geleceğin en önemli kollarından Sanal Gerçeklik Tasarımcıları

Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı raporda, otomasyon sürecindeki mesleklerin önümüzdeki 10 yılda büyük değişim geçireceği söyleniyor. Buna göre 2020 yılından itibaren Türkiye’de de mesleklerden beklentilerin bugünküne göre %41 oranında değişmesi bekleniyor.

Siz de hayalinizdeki mesleği seçebilmek, istediğiniz üniversiteye gitmek için sınır tanımayın. Farklı yayınevlerinden yüz binlerce soruya Pakodemy ile ulaşın, çalışma programınızı kendinize göre hazırlayın. Seviyene göre soru algoritması ile zaman kaybetmeden kazanın!

Play Store’dan İndir

App Store’dan İndir

Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *