Mezuna Kalanlar İçin Sınav Kazandıran Öneriler

“Mezuna kaldım.” 18-19 yaşındaysan ve bu cümleyi kurmak zoruna gidiyorsa hayat senin için biraz zor. Fakat hatırlatmamız gereken bir şey var: Üniversiteye hazırlık yolunda mezuna kalanlar arasında bundan pişman olan insan sayısı gerçekten çok çok düşük. Bu yüzden şimdi bu kararın arkasında, kendinden emin bir şekilde durma zamanı. Unutma, mezuna kalmanı gerektiren bir hayalin var ve bu hayali gerçekleştirmek için artık önünde yeni bir zaman dilimi var. Şimdi kararsızlık ve endişe değil kararlılık ve azim zamanı. 

Mezuna kalma durumunu bir dezavantaj olarak görme. Bu yıl seninle birlikte sınava girecek öğrenciler ile aranda çok büyük bir tecrübe farkı var. Bu durum sınav esnasında da sınav öncesinde de sana yardımcı olacak. Tek yapman gereken adımlarını doğru atmak ve bu aşamada pes etmemek. Bakalım bu sene bir şeyleri daha iyi yapabilmemiz için nelere ihtiyacımız var?

Ben Nerede Yanlış Yaptım?

Mezuna kalanları başarıya taşıyacak ilk soru bir YKS sorusu değil. Bu, kendine sorman gereken bir soru: Geçen sene istediğimi neden alamadım? Nerede yanlış yaptım? 

Bu soruya gerçekçi bir cevap vermelisin ve hatta bunu çalışma masanda görünür bir yere koymalısın. Böylece bu yanlışı bir daha yapmamak adına bir adım atmış olursun. Bunu devamlı kendine hatırlatmak, hedefe emin adımlarla ilerlerken sana yardımcı olacaktır. 

Geçen sene, hedefin için gereken kadar ders çalışmadın mı mesela? Bu sene hangi derse ne kadar çalışacağını belirlersen başarıya ulaşman daha kolay hale gelir. Girmek istediğin fakülte ve bölüm için gereken puanı ve netlerini belirle. Ardından geçen sene aldığın puanı da göz önünde bulundurarak daha ne kadar net yapman gerektiğini bir kenara yaz. Sonra da bu netleri yapmak için gerektiği kadar çalış. İşte bu noktada diğer önemli aşamalara sıra geliyor.

Ayrıca okunur: YKS’ye hazırlanırken günde kaç soru çözülmeli?

Mezuna Kalanlar İçin En Önemli 3 Aşama

  1. Çalışma programı
  2. Çalışma programı
  3. Çalışma programı

Buraya 4. bir madde eklememiz gerekirse o da bu çalışma programına uymak olur. Fakat hayallerinin peşinde 1 yılı kaybetmeyi göze almış birisi için bunu söylememize gerek olmadığını düşünüyoruz. Hedefine ulaşmak için kaç net yapman gerektiğini belirledin. Bunun için geçen seneye göre daha fazla çalışman gerektiğini biliyorsun. Unutma, çok önemli bir avantajın var: Sen artık tecrübeli bir öğrencisin! 

Çalışma programı yaparken geçtiğimiz sene hangi derslerde hedefine ulaşamadığını hatırlamalısın. Örneğin AYT Matematik’te hedefinin gerisinde kaldın ve bu durum istediğin bölümü kazanmana engel oldu. O zaman diğer derslerden günde 150 soru çözüyorsan Matematik’ten 200 soru çözmelisin. Bu yıl birlikte yarışacağın yüz binlerce öğrenciden bir diğer farkın da eksiklerini biliyor olman. Onlar bu sınava daha önce girmedi ve neyi yanlış yapacaklarını bilmiyorlar. Sen ise bu konuda tecrübelisin. Hedeflerine uygun bir şekilde ders çalışma programı hazırlamak için Pakodemy uygulamasını kullanabilirsin. Eksik olduğun dersleri daha yoğun şekilde işaretleyerek açıklarını kapatabilirsin. Pakodemy uygulaması ile bu dersleden her gün, istediğin yerde soru çözebilirsin. Tüm bunları yapmak için test kitaplarına yüzlerce lira ödemene de gerek yok! 

Aile baskısı, zaman kaybı korkusu, “Ya bu sefer de yapamazsam?” endişesi. Bunlardan kurtul diyenler olacaktır fakat bu korkular dozunda yaşandığı sürece seni sınava motive edecek. Aylarca sürecek çalışma temposu içinde en çok ihtiyacın olan duygulardan biri de motivasyon duygusu. Bu yüzden sorumlukluklarının farkında, ne istediğini bilen bir öğrenci olarak bu sene başaracağına eminiz. 

App Store’dan indirmek için tıkla

Play Store’dan indirmek için tıkla

Bir Yorum

  1. Mehmet Ali ışık

    Çok teşekkür ederim benim ailem iş bul çalış dedi ben de bunu istemiyorum 1 şans daha istiyorum çok şey değil biliyorum ama ikna olmuyorlar

Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *