YKS’ye Hazırlanırken Dikkat Eksikliği Nasıl Önlenir?

Her gün binlerce bilgi, mesaj, reklam gibi uyaranlara maruz kalıyorsun. Tüm bunların arasında asıl odaklanman gereken şeye odaklanmak düşündüğün kadar kolay olmayabilir. Beyin farklı yerlerden gelen mesajları işleyerek gün boyunca yorulabilir. Bu durum da gün içinde çalışman gerekenden daha az çalışmana neden olabilir. Birçok kişi çok fark etmese de sınava çalışma sürecinde dikkat eksikliği yüzünden vakit kaybediyor. 

Dikkat eksikliği temel olarak konsatrasyon eksikliğinden kaynaklanır. Hem sınava çalışma sürecinde hem de TYT ve AYT esnasında bu konsantrasyon eksikliğini yaşamak, hayal ettiğin puanı almana ve istediğin bölüme yerleşmene engel olabilir. Tüm yıl boyunca emek verdiğin, gelecek hayallerini üstüne kurduğun bir konuyu bu kadar basit bir sebep yüzünden kaybetmemelisin. Dikkat eksikliği da küçük çaplı bir psikolojik sorun sayılır ve 21. Yüzyılda birçok kişide kendini gösterir. Doğru önlemleri alarak bu sorundan sıyrılabilir, kendini derslerine verebilirsin.


Bende Dikkat Eksikliği Var mı? Nasıl Anlarım?

Bu aşamada cevaplaman gereken bazı sorular var. Mesela; bir soru üzerinde ne kadar süre harcıyorsun? Özellikle paragraf sorularını birkaç kere okumana rağmen anlayamıyorsan büyük ihtimalle zihnin başka konular ile meşguldür. Bir soruyu dönüp dönüp yeniden okuduğuna göre soruya vermen gereken konsantrasyon aslında olmaması gereken bir yerde. Bu durum en net şekilde Türkçe sorularında hissedilebiliyor. Mantık yürütmeyi gerektiren Matematik soruları da dikkat eksikliğinin hissedildiği alanlar arasında.

Türkçe sorularını çözerken yaşadığın problemi daha hızlı sonlandırmak için kitap okumaya daha sık vakit ayırmak gerekebilir. Kitap okumak, odaklanma sorununu ortadan kaldırırken aynı zamanda paragraf gibi soru tiplerinde daha hızlı olmana ve zaman kazanmana da yardımcı olur. Dikkat eksikliğinin sınav esnasında başına iş açmasından korkuyorsan, sınav öncesinde kendine bir sıralama taktiği belirleyebilirsin. Deneme sınavlarında önce Tarih, Coğrafya, Kimya, Biyoloji gibi bilgiye dayalı alanlardan başlayıp ardından Türkçe, Matematik gibi alanları çözmeyi deneyebilirsin. Böylece sıkı motivasyon gerektiren sorularla başlamak yerine daha hızlı çözebileceğin sorulara odaklanabilirsin.

Ayrıca okunur: YKS Yolunda Kazandıran 7 Tüyo

Telefonu Doğru Bir Amaç İçin Kullan

Gün içinde beynimizin bu kadar çok uyaranla karşılaşmasının en önemli sebebi akıllı telefonlar. Hangimiz bildirim sesi duyduğunda aklı telefonda kalmadan başka bir işi yapmaya devam edebiliyor ki? WhatsApp gibi uygulamalar sayesinde sürekli iletişim halinde olmak, derslere yeteri kadar konsantre olmana engel olabilir. Instagram’da geçirdiğin 30 dakika, yüzlerce görsel ile beynini yormana neden olabilir. Ders çalışma esnasında “Bi Twitter’a bakayım” demek senin hem dakikalarını harcamana hem de konsantrasyon kaybetmene yol açar. Fakat 2020 yılında telefonu bırakmak hem o kadar kolay değil hem de gerekli değil. Bilgiyi doğru kullanmak isteyenler için Youtube, Instagram gibi platformlarda oldukça eğitici içerikler de mevcut. Önemli olan telefon kullanıp kullanamamak değil, önemli olan telefonla ne yapman gerektiğini bilmen.

TYT ve AYT için sana yardımcı olacak, bilgi veren içerikler ve faydalı mobil uygulamalar hem telefonundan uzak kalmamanı hem de telefonunu doğru kullanmanı sağlar. Dijital olanakların artması ile mobil uygulamalar da günlük hedefler için işe yarar şekilde kullanılıyor. Bu durum YKS’ye hazırlanan öğrenciler için de geçerli. Pakodemy uygulaması, içerdiği 140.000’i aşkın soru, yapay zeka destekli seviyene göre soru algoritması, çalışma programı gibi özellikleri ile öğrencilerin telefonlarını faydalı şekilde kullanmasını sağlıyor. İlk 7 gün ücretsiz kullanabileceğin Pakodemy uygulaması sonrasında ayda sadece 19.99 lira ile Premium olarak kullanılabiliyor.

App Store’dan indirmek için tıkla

Play Store’dan indirmek için tıkla


Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *