Üniversite Yolunda Yapay Zeka Desteği

2 milyona yakın öğrenci YKS’ye hazırlanırken, teknoloji de öğrencilerin her geçen gün daha fazla yardımına koşuyor. Yenilenen Eğitim Bilişim Ağı ve Akademik Destek gibi programlar sayesinde Milli Eğitim Bakanlığı da üniversiteye hazırlanan öğrencilere yapay zeka desteği sağlıyor. Milli Eğitim Bakanı’nın açıkladığı programlar, okullar arasındaki fırsat eşitsizliğini teknolojiyi kullanarak gidermeyi hedefliyor. Karekodların kullanımı, online öğrenci portfolyosu, eksikleri belirleyen algoritmalar gibi teknolojiler 2020’de öğrencilerin hizmetine sunuluyor. 

Yapay zeka destekli öğrenme uygulamaları için bir süredir çalışan Milli Eğitim Bakanlığı bu süreçte farklı kesimlerin de görüşlerine başvurdu. Öğrencilerin hedefleri, öğretmenlerin talepleri ve velilerin beklentileri gibi tüm konular incelendikten sonra uygulamaya geçildi. Ücretsiz internet gibi uygulamalar da bu sayede uygulamaya konuldu.

Türkiye’nin Her Yerine Yapay Zeka Desteği

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk geçtiğimiz günlerde açıkladığı yeni destek programında asıl önemli görevin öğretmenlere ait olduğuna vurgu yapıyor. Eğitim Bilişim Ağı ilk aşamada öğrencilerin derslerdeki durumlarını internet ortamına taşımayı hedefliyor. Hangi öğrenci hangi derslerde eksik? Hangi öğrenci hangi konuda ne kadar ilerlemiş? gibi konular bu sistemde her öğrenci için tek tek cevaplanabiliyor. Bu noktada da Ziya Selçuk’un değindiği gibi öğretmenler devreye giriyor. Sistem doğru işlediği takdirde her öğrencinin ihtiyacı, öğretmeni tarafından bireysel olarak karşılanabiliyor.

Maddi durumu, yaşadığı şehir, okuduğu okul ne olursa olsun tüm öğrencilerin bu fırsatlardan faydalanması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu durumu da düşünerek GSM operatörleri ile ortak bir çalışma yürütüyor. Tüm öğrenciler, tüm GSM operatörlerinde geçerli olmak üzere ayda 3 GB interneti bu sistem için kullanabiliyor. Öğrencilerin okullarını ve şehirlerini değiştirmesi gibi durumlarda sistem tüm avantajları ile çalışıyor. Öğrenciye rehberlik edilmesi gereken konularda, daha önce girilen bilgiler sayesinde süreç daha sağlıklı ilerliyor.

Ayrıca okunur: YKS’ye Hazırlanırken Dikkat Eksikliği Nasıl Önlenir?

YKS’ye Hazırlıkta Yapay Zekanın Rolü

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan kitaplarda yer alan karekodlar, o sayfadaki konu hakkında videolar izlemeye olanak sağlıyor. Bu gibi basit teknolojiler kullanılarak bile öğrenciler için daha iyi bir eğitim düzeni kurulabiliyor. Fakat yapay zekanın devreye girmesi ile teknolojinin sağladığı faydaların seviyesi de giderek artıyor. Öğrenciler hakkında sisteme girilen bilgiler sayesinde bir süre sonra öğrencinin hangi konularda eksik olduğuna dair uyarılar alınabiliyor. Bu sayede öğrencilerin eksikleri öğretmenler tarafından gideriliyor ve öğrencilerin daha iyi bir seviyeye gelmesi sağlanıyor. Öğrencilerin en büyük problemleri arasında yer alan çalışma programı hazırlama gibi konular da bakanlığın sunduğu yeni sistemde yer alıyor. Öğrencilerin eksiklerine göre hazırlanan takvimler sayesinde tüm öğrenciler eksiklerini daha hızlı şekilde kapatabiliyor. Bu programa uyulmadığı takdirde ise sistem öğrenciye öneriler geliştiriyor. 

Eğitim sektöründe teknolojik gelişmelerin öncüsü Pakodemy uygulaması da yapay zeka desteği ile öğrencilerin hayatını kolaylaştırıyordu. Kolay ve zor soruların karışık olduğu test kitaplarının aksine Pakodemy’de sorular öğrencinin seviyesine göre karşısına çıkıyor. İçerdiği 140.000’den fazla soruyu kullanıcının seviyesine göre karşısına çıkaran sistem, yapay zekayı kullanarak çalışıyor. Yalnızca birkaç soru çözdükten sonra kullanıcının seviyesini anlıyor ve buna göre bir zorluk seviyesi belirliyor. Bu sayede öğrenciler kolay sorularla vaktini, zor sorularla hevesini kaybetmiyor. Zamanın ve motivasyonun çok önemli olduğu bu dönemde yapay zeka destekli uygulamalar öğrenciler için kurtarıcı niteliği taşıyor. 

Özellikle 2.0 versiyonuyla Pakodemy, yapay zeka algoritmasını geliştirdi. Öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun şekilde güncellenen uygulamayı App Store’dan ve Google Play’den indirebilirsin.

App Store’dan indirmek için tıkla

Play Store’dan indirmek için tıkla






Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *