Paragraf Soruları Nasıl Full Yapılır?

TYT’deki 40 sorunun neredeyse yarısını oluşturan paragraf soruları, hem çok fazla zaman kaybetmene hem de çok sayıda yanlış yapmana neden olabilir. Bu yüzden TYT konuları arasında belki de en önemlileri arasında yer alır. Yanlış yaptığın ya da çok vakit kaybettiğin sorular, daha sonraki konularda da sana konsatrasyon kaybı yaşatacaktır. Bu yüzden paragraf sorularını hafife almamalısın. Hem paragraf soruları taktiklerine hakim olmalı, hem de vakit kaybetmeden bu taktikleri kullanmalısın.

Sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil fark etmeksizin her bölümün öğrencileri paragraf sorusu çözmek zorunda. Eğer çok düşük bir hedefin yoksa özellikle TYT aşamasında paragraf soruları oldukça önemli. Sayısal öğrencileri arasındaki farkı belirleyen önemli konular arasında da paragraf soruları yer alıyor. Hedefi yüksek olan sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri, TYT’de çözdükleri matematik kadar Türkçe’de de puan kazanıyor. Hızlı okuma ve doğru yorumlama becerisi olan öğrenciler sınava her zaman bir adım önde giriyor.

Önce Motivasyon!

Paragraf soruları için onlarca taktik ezberlemiş olabilirsin. Tüm soru çeşitlerini biliyor olabilirsin. Fakat yeterli konsantrasyona sahip değilsen paragraf sorularında başarılı olman çok mümkün değil. Bu konsantrasyonu yakalamak için sınav anını beklememelisin. Özellikle paragraf testleri çözdüğün anlarda sorulara çok iyi odaklanmalısın ve bunu bir alışkanlık haline getirmelisin. Odaklanmana engel olacak her türlü kişi ve aleti etrafından uzaklaştırarak başlayabilirsin. Telefon kullanmak, müzik dinlemek, gürültülü ortamda çalışmak paragraf sorusu çözerken asla yapmaman gerekenlerin başında geliyor.

Denemelerde ve sınavlarda yeterli konsantrasyon ilk aşamada sağlanamayabilir. Bazıları sınavın ilk anlarında daha kolay konsantre olurken bazıları soruları çözdükçe daha kolay odaklanır. Denemelerde kendini deneyerek bu konudaki rutinini bulabilirsin. Örneğin sınavın hemen başında odaklanan biriysen önce paragraf soruları ile sınava başlayabilirsin. Fakat ilk aşamada paragraf soruları okumak bazı kişileri yorabilir. Hatta uykusunu getirebilir. Sınavın geri kalanını riske atmamak için son aşamalarda paragraf sorularını çözebilirsin.

Ayrıca okunur: Mezuna kalanlar için sınav kazandıran öneriler

Paragraf Soruları Çeşitleri ve Taktikleri

ÖSYM’nin okuduğunu anlama becerisine dair daha fazla soru sorması ile paragrafın da önemi giderek arttı. Bu yüzden 20’den fazla paragraf sorusu çeşidi sınavda karşına çıkabilir. Fakat bu yazıda en çok sorulan paragraf sorularını ele alacağız. Paragraf soru bankalarında, Pakodemy uygulamasında ve denemelerde bu şekilde soru çözdükçe hem hızının hem de doğru sayının artacağını göreceksin. Paragraf sorularını yapmakta zorlananlar aşağıdaki taktikleri uygulayarak kendilerini deneyebilirler.

  • Hangisi kendinden önceki yargının gerekçesidir? cümlesi bulunan sorularda “çünkü, zira” gibi kelimeler aramalısın.
  • Hangisi kendinden sonraki yargının gerekçesidir? Cümlesi yer alan sorularda “bundan dolayı, bu yüzden” gibi kalıplara göz atmalısın.
  • Paragraftaki cümlelerin yorumlandığı sorularda ise ilk olarak şıklara göz atmalısın. Önce soruyu okuyup sonra şıkları okuman sana zaman kaybettirecektir.
  • Paragraftaki cümlelerin hangileri anlamca birbirine en yakındır? gibi sorularla karşılaştığında cümleleri irdeleyerek hepsi hakkında bir kelimeyi yanlarına yazmalısın. Böylece tekrar tekrar okuyarak vakit kaybetmezsin
  • X sözüyle anlatılmak istenen nedir? cümlesini gördüğün sorularda ise bahsedilen sözcüğün öncesine ve sonrasına odaklanman gerekir.


Paragraf sorularında daha çok doğru yapmanın en bilinen yollarından biri de sık sık paragraf sorusu çözmek. Soru tiplerini gördükçe, sorularda istenenleri anladıkça paragraf sorularını çözmek daha da kolaylaşacaktır. Günün her anında bunu yapabilmen için Pakodemy’nin avantajlarından faydalanabilirsin. Hangi yayınevinin Türkçe testlerini görmek istersen bunu seçebilirsin. Böylece yalnızca istediğin yayınevlerinden soru çözersin. Yapay zeka algoritmasının seviyeni anlaması sayesinde ise sadece seviyene göre sorularla karşılaşırsın. Kolay paragraf soruları zamanını çalmaz, zor sorular hevesini kaçırmaz. 

Pakodemy’yi App Store ve Google Play’den indirebilir, 7 gün ücretsiz deneyebilirsin!

App Store’dan indirmek için tıkla

Play Store’dan indirmek için tıkla


16 Yorum

  1. Birisi

    full yerine Türkçe bir kelime olan ‘tam’ı kullanabilirsiniz.

  2. Hüseyin

    Hayatımda gördüğüm en iyi uygulama sadece bu uygulamayı kullanıp ders çalışsa bir öğrenci garanti tıp fakültesi yada istediği fakültenin en yüksek puanla girer ben 11. Sınıf öğrencisiyim sadece burdan konu ilerleyerek 10 yıldır istediğim diş hekimliği fakültesini kazanabilirim

  3. Didem

    Çok fazla sitresliyim

  4. Meltem the Yargı Machine

    Diş hekimligine olan bu askin neden ( 10 yil😲😲😲)

  5. Loki

    tam duyarı

  6. kader

    arkadaşlar lütfen yorum yapmak için yorum yapmayın

  7. özfe

    arkadaşlar lütfen yorum yapmak için yorum yapmayın

  8. Yorum

    Yorum yapmak için yorum yapiyrum

  9. gerizekalı

    gerizekalısın

Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *