Ders Çalışırken Müzik Dinlenmeli mi? Ne Tür Müzikler Dinlenmeli?

ders çalışırken müzik dinlemek

Başarılı bir öğrenci olmak, birçok öğrencinin hayali. Bu hayale giden en önemli yol ise etkili ve verimli ders çalışmaktan geçiyor. Bunu söylemesi kolay. Peki ya uygulaması? Uygulamak ve bir sistem oturtmak biraz zaman ve disiplin istiyor. Kendinize en uygun çalışma ortamını yaratmalı ve bu ortamda düzenli bir şekilde ders çalışmaya başlamalısınız. Bu aşamada size destek olabilecek önemli bir yardımcıdan bahsedeceğiz: Müzik. Evet, müzik verimli ders çalışma konusunda size yardımcı olabilir. Tabii doğrusunu seçerseniz. Peki, ders çalışırken ne tür müzikler dinlenmeli? Müzik dinlemek motivasyonu nasıl etkiler?

Ders çalışırken müzik dinlemek ile ilgili yapılan araştırmalara baktığımızda önemli bir kısmının müzik dinlemenin olumlu etkilerinden bahsettiğini görüyoruz. Araştırmalar, müziğin insan vücudu ve beyni üzerinde birçok olumlu etki yarattığını gösteriyor. Hem sol hem de sağ beyni aynı anda harekete geçiren müzik, bu sayede öğrenmeyi de en üst seviyeye çıkarıyor. İşte tam da bu cümle, müzik dinlemenin ders çalışma üzerindeki olumlu etkisini bizlere gösteriyor.

Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, müziğin stresi azaltma konusunda yardımcı olduğunu kanıtlıyor. Yani, eğer bir gece öncesinden önemli bir sınavınız için çalışmaya başladıysanız muhtemelen stres yaşayacaksınız. Bu stresi bertaraf etmek için müziğe sarılın!

Sessiz ortamda ders çalışmak stresle başa çıkmanız konusunda size destek olmaz. Ayrıca, uykuya yenik düşmenize sebep olur. Bu yüzden müzik ile çalışmayı mutlaka düşünün. Tabii bu aşamada doğru müzik seçimi de oldukça önemli.

Peki, ders çalışırken ne tür müzikler dinlenmeli?

Klasik müzik her zaman için huzur verir. Ayrıca, çalışma ortamı ile de uyumludur. Mozart’ın zihinsel performansı artırdığına dair kanıtlar olduğunu biliyoruz. Hatta ismi bile var: Mozart Etkisi.

Aynı zamanda ders çalışırken enstrümantal müzik de dinleyebilirsiniz. Bu müzik türü klasik müziğe göre daha modern ezgilere sahip. Ancak, etki olarak klasik müzik ile hemen hemen aynı. Tercihinizi enstrümantal müzikten yana kullanacaksınız size bir önerimiz var. Dizi ve film müziklerine mutlaka bir göz atın.

Ders çalışırken dalga, orman ve yağmur gibi doğa seslerine de kulak verebilirsiniz. Bu sesleri tam olarak müzik kategorisinde değerlendiremesek de rahatlatıcı etkisi göz ardı edilemez.

Her 5 dakikada bir yeni şarkılar aramak zorunda kalmamak için en sevdiğiniz şarkıları içeren bir çalma listesi oluşturun. Bu size zaman kazandırır, çalışma seansınızın ne kadar süreceğini planlamanıza izin verir ve çalışma sırasında konsantrasyon seviyenizi artırmaya yardımcı olur.

Son olarak bir de ne yapmamanız gerektiğine değinelim. Kesinlikle radyo ya da podcast yayını açmayı düşünmeyin. Buradaki konuşmalar sizi dersten kolaylıkla kendine çekebilir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.Zorunlu alanlar *